Många som tänker på tapetserare ser kanske framför sig en person som sätter upp tapeter på en vägg. Men det är faktiskt inte en tapetserare. Det är en målare som tapetserar. En tapetserare håller nämligen på med att renovera gamla och nya möbler genom att stoppa och klä om dem. Ibland säger man möbeltapetserare för att förtydliga att man menar just en tapetserare och inte en hantverkare som sätter upp väggtapeter. Lite beroende på vad tapetseraren är specialiserad inom kan hen också kallas för segelmakare, sadelmakare och gardindekoratör. Vet du varför en tapetserare kallas just för en tapetserare? Jo, det kommer från ett ord på franska, nämligen tapisserie som betyder gobeläng, duk eller matta.
Hur blir man tapetserare?
Är du intresserad av att återställa gamla möbler till funktionsdugliga och vackra möbler eller designa nya möbler är tapetserare ett yrke för dig. Utbildningen finns på olika nivåer. På vissa gymnasieskolor finns ett hantverksprogram och motsvarande utbildning finns också på Komvux och Yrkeshögskolan. Det finns också en universitetsutbildning för tapetserare och äve
n olika folkhögskolor erbjuder kurser inom tapetsering.
Efter utbildningen måste du avlägga ett gesällprov. Det innebär att en yrkesskicklig hantverkare bedömer ditt arbete och blir du godkänd får du ett gesällbrev. Det är helt enkelt ett bevis på att du har utbildningen och är en skicklig tapetserare. Efter ett antal år i branschen kan du också avlägga ett mästarprov och få ett mästarbrev. Det är den finaste kvalitetsstämpel du kan få i yrket.
Tapetserare – en skicklig hantverkare
Vid första anblicken kan det se enkelt ut att renovera och klä om möbler, men det är faktiskt en svår konst. Du måste inte bara kunna olika tekniker, du måste också vara duktig med dina händer och ha en känsla för färg och form. Tapetseraren arbetar i både tyg och skinn. Tänk dig till exempel att en gammal soffa behöver lite omvårdnad eller att en skrivbordsstol med en sits i läder har sprickor i sig. Det är exempel på arbetsuppgifter som en tapetserare kan göra.
I många fall arbetar tapetserare med äldre möbler. Då ska stommen först eventuellt repareras, sedan kan möbeln stoppas om och till sist ska ett nytt tyg sättas fast. När tapetseraren arbetar med äldre och antika möbler är det viktigt att också ha god kunskap om möbelns konstruktion och om dess kulturhistoriska värde. Ibland kan det vara bra att samarbeta med en konservator. Självklart arbetar tapetserare inte bara med äldre möbler. Vissa tapetserare ägnar sig också åt nytillverkning av till exempel dynor till fåtöljer och stolar. Det kan handla om allt från att reparera biostolar till att snygga till matsalsstolar eller stoppa om någons favoritfåtölj.