Anlita en pålitlig snickare för renovering

Att hitta rätt hantverkare till din renovering kan ibland vara svårt. Du kanske har köpt en ny bostad som behöver stora förbättringar eller funderar på att fixa till sommarstugan innan du säljer den? Det är alltid bäst att först hämta in referenser och noggrant kontrollera hantverkarens behörighet innan du anlitar någon för att hjälpa dig med ditt renoveringsarbete.

Snickarens tjänster
En snickare arbetar med stor bredd inom sitt hantverksyrke. Du kan anlita snickare för allt från större byggprojekt till möbeltillverkning eller ny inredning. Snickare – snickare göteborg kallas också för träarbetare när de arbetar med att renovera och bygga bostäder. Detta är den största yrkesgruppen som går att hitta inom byggbranschen, och du har många snickare att välja mellan för ditt projekt.

Utbildning för att bli snickare
För att någon ska kunna kalla sig för snickare behövs en gedigen utbildning så att man blir en trygg snickarfirma i falkenberg. Det går att utbilda sig till snickare på gymnasienivå, vilket har lett till en stor popularitet för yrket. En träarbetare kan ha gått Bygg- och anläggningsprogrammet som har inriktning husbygge. När studierna är klara går snickaren som lärling i ett par år och får sedan göra ett yrkesteoretiskt prov för att kunna ta ut sitt yrkesbevis. För att få examen som möbel- och inredningssnickare krävs Hantverkarprogrammet som läses med inriktning finsnickeri.

Kontrollera snickarens referenser
När du funderar på att anlita en snickare till ditt renoveringsprojekt kan du först vända dig till flera hantverkare inom yrket, och be dem om skriftliga offerter. Här finns möjlighet att jämföra offerterna, men det är viktigt att se över dem ordentligt. En del snickare ger dig priset för hela arbetet, medan andra inte tar med samtliga punkter. Därför kan vissa offerter verka billigare på pappret men slutnotan blir högre än förväntat. Det är bra att skapa ett avtal som tydligt visar omfattning, pris och tidsplan. Du bör också kontrollera vad som gäller om tilläggsarbeten behöver utföras, och vem det är som ansvarar för el, material, resor och andra punkter på listan.

Det är viktigt att se om företaget du anlitar har en F-skattsedel. Du kan också gå igenom Råd och röns “Svarta listan” som visar vilka företag som inte följer beslut från ARN eller Allmänna reklamationsnämnden vid tvister. Hantverkaren bör ha ansvars- och allriskförsäkring, och vara auktoriserad, behörig och certifierad. Här är det bra att begära intyg så att du kan känna dig säker innan du låter hantverkare börja arbeta på projektet. Detta är särskilt viktigt om du också behöver utföra VVS- och elarbeten.

Använd rotavdraget
Om du ska anlita en snickare eller annan hantverkare för tillbyggnad eller ombyggnad kan du få ett rotavdrag för en del av arbetskostnaden. Den får ligga på högst 50 000 kronor för ett år. Om du har möjlighet att använda rotavdraget beror på mängden skatt du betalat in.