Att anlita en flyttfirma eller flytta själv

När det är dags att flytta, är det i regel många tankar som snurrar huvudet. Tankar om hur det rent praktiskt ska gå till, vem som vill eller kan hjälpa dig med packning och transporter, uppsägning av befintliga abonnemang avseende den gamla lägenheten och tecknande av nya abonnemang till den nya lägenheten. De första tankarna när du har bestämt dig för att flytta brukar vara fyllda med glädje och funderingar kring hur den nya lägenheten ska inredas och vilka möbler som passar till vilket rum. Därefter kommer oron när du inser hur mycket som måste fixas och boka flyttstädning. En bra idé kan vara att göra en lista på allt som ska göras och därefter göra en rangordning utifrån vilka åtgärder som är mest akuta. Du måste dessutom ta beslut om du ska anlita en flyttfirma eller om du själv ska hantera själva flytten.

Att anlita en flyttfirma

Om du bestämmer dig för att anlita en flyttfirma är det första steget att hitta en flyttfirma som erbjuder de tjänster som du behöver. En flytt kan innehålla så mycket mer än att transportera dina saker från en bostad till en annan. Vill du till exempel ha hjälp med emballering, in- och urpackning i kartonger, flytt av större föremål som till exempel ett piano eller liknande måste du leta upp en flyttfirma som tillhandahåller just de tjänsterna.

Det finns även flyttfirmor som, förutom hjälp med själva flytten, erbjuder allt från flyttstädning till elinstallationer och där du själva inte behöver lyfta ett finger i samband med flytten. Väljer du den typen av flyttfirma kan du själv ägna dig åt annat men du får samtidigt vara beredd att betala ett högre pris än om du själv hanterar vissa delar av flytten.

Att flytta själv

Bestämmer du dig för att själv hantera flytten, kanske med hjälp av dina närmaste vänner, är det andra saker som du bör fundera över. Först måste du börja att bestämma en dag för själva flytten av alla dina tunga möbler och andra skrymmande föremål. Väljer du en helgdag blir det enklare för dig att hitta personer som är lediga och som kan hjälpa dig med denna del av flytten. Därefter kan du själv hantera övriga delar av flytten när det passar dig och din kalender.Du bör också i god tid börja att sortera både dina kläder, småprylar och annat lösöre. Ta även tillfället i akt och försök att sälja eller ge bort de kläder och saker som du inte använder längre. På så sätt minskar du vad som ska följa med till den nya bostaden. Även om det är något billigare att flytta på egen hand är den bästa lösningen i de flesta fall att du anlitar en flyttfirma. Då kan du vara säker på att dina ägodelar levereras till den nya bostaden utan missöden samtidigt som du kan fokusera dig på annat, som till exempel att inreda ditt nya hem.